V dnešnom článku by som vám chcela ukázať, ako si rýchlo a jednoducho vyrobiť ozdobné tekvičky z textilu. Všetko potrebné k ich výrobe nájdete určite doma, kedže takto môžete zrecyklovať kúsky látok či staré oblečenie. Myslím, že sú vkusným a trvácnym doplnkom do jesenného interiéru.

POTREBUJEME:

  • látku (napríklad staré tričko, sveter, nohavice atď., mne sa osvedčili úpletové látky)
  • duté vlákno – výplň do vankúšov (ako náhrada poslúžia aj dámske silonky či kúsky látok)
  • Ihlu a niť vo farbe látky
  • nožnice
  • okrúhly tanier alebo misku (na obkreslenie tvaru, ak máte veľký kus látky)
  • lepiacu pištoľ a náplne
  • vysušené stopky z tekvíc či cukiet (ako náhradu viete použiť konárik zo stromu)

POSTUP:

Postup je veľmi jednoduchý a môžete ho robiť dvoma spôsobmi. Prvý, ktorý sa dá pozrieť vo videu – je vhodnejší ak máte na výrobu tekvíc väčší kus látky. Druhý nájdete v nasledujúcom fotopostupe a ten je vhodnejší ak tvoríte z legín, dlhého trička, mikiny a pod.

Na výrobu žltých tekvíc som použila dcérine legíny (veľkosti 128), ktoré mali dva obrovské fľaky a už neboli nositeľné. Napriek tomu si našli využitie a ja som z nich vyrobila 4 tekvice :) . Legíny som rozstrihala na niekoľko častí, ktoré majú rôzne dĺžky, aby vznikli väčšie aj menšie tekvičky.

Zobrala som časť odstrihnutých nohavíc, ktoré som otočila na rubovú stranu. Ihlu a niťou vo farbe látky som približne 0,5 cm od okraja obšila látku predným stehom po celom obvode. Nakoniec som niť opatrne stiahla a prešila. Látku som pretočila na lícnu stranu a tým vznikol malý batôžtek.

Ten som naplnila dutým vláknom, ale ako výplňový materiál môžete zrecyklovať aj staré silonky, kúsky látok a pod. Látka, ktorú som použila, bola dosť elastická, preto som niektoré batôžky poriadne naplnila. Vzniklii tak tekvičky väčších rozmerov.

Po naplnení batôžka som opäť predným stehom obšila látku po celom obvode.

Nakoniec som niť stiahla a otvor prešila, aby tekvička dobre držala pokope.

Následne som si navliekla dlhšiu niť a ihlu som zapichla v mieste zošitia. Niť som povrchom potiahla smerom k druhému miestu zošitia. Tam som urobila niekoľko stehov, aby sa niť už neposunula a urobila v látke želaný predel.

Takto som pokračovala dovtedy, kým nevznikla pekne rozdelená tekvička.

Nakoniec som lepiacou pištoľou do stredu nalepila vysušenú stopku z tekvice.

Šitie nepatrí k mojim silným stránkam, no výroba týchto textilných tekvíc ma veľmi bavila a za hodinku som si ušila celú sadu. Kedže mám rada zmenu, tak mám doma už celkom slušnú zásobu látkových tekvíc v niekoľkých farbách. Aspoň vám môžem ukázať viac inšpirácií. :)

Mimochodom – na mojom blogu nájdete aj článok: DIY – návod na výrobu jesenného vankúša z látkového lístia.

Želám vám krásny deň!

Viki

Share This